(Rețetă de la: Lakatos Angi)
Stollen (cozonac nemțesc) fără gluten Szafi Free
Stollen vegan fără gluten Szafi Free |
Ingrediente:
- 150 g amestec de făină pentru pâine fără gluten cu nivel redus de fibre Szafi Free
- 30 g praf de budincă de ovăz cu vanilie Szafi Free
- un praf de sare
- un praf de bicarbonat de sodiu
- Îndulcitor (în cazul meu cca 30 g de îndulcitor de 4 ori mai dulce)
- 2 g pudră de drojdie
- coajă rasă de lămâie
- Condimente: scorțișoare, ghimbir
- 130 g lapte de nucă de cocos
- 10 g ulei de nucă de cocos
- 20 g zeamă proaspăt stoarsă de lămâie
- esență de rom
- În plus: fructe deshidratate, semințe după gust (eu am pus cca. 40-50 grame de stafide aurii și negre, nuci, boabe de cacao sparte, migdale)
pentru deasupra, după coacere:
- spray de ulei de nucă de cocos (sau pentru consumatorii de lactate: unt)
- Eritrit pudră
Preparare:
Amestecăm separat ingredientele uscate și cele lichide (mai puțin fructele deshidratate și semințele) după care le turnăm laolaltă. Adăugăm fructele și semințele, și le amestecăm bine cu o furculiță.
Se lasă acoperit la odihnă cca. 20 de minute.
Pe o suprafață presărată cu făină (cca. 5g) frământăm un pic aluatul cu mâna și îi dăm o formă ovală (aproximativ 21 cm lungime și 13cm lățime). Pe mijloc, pe lungime creem un canal, ori cu marginea palmei, ori cu făcălețul, și o margine se pliază peste cealaltă, astfel formând „coama” cozonacului.
Se pune în tavă căptușită cu hârtie pentru copt, se pune în cuptor preîncălzit la 180°C și se coace cca. 50-55 de minute (depinde de cuptor), când începe să se rumenească este gata.
După ce îl scoatem din cuptor, îl suflăm puțin cu spray-ul de ulei de cocos (sau ungem cu unt) și se presară cu un strat gros de eritrit pudră.
Carbohidrați și calorii: (doar a aluatului, fără fructe și semințe) Tot cozonacul Stollen are cca. 140g de carbohidrați și 775kcal.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu