joi, 17 noiembrie 2016

Sarmale vegane , fără gluten , cu puține grăsimi ( vegetariene , fără carne , lapte , soia )





Rețetă ( 12 bucăți )


          Cu o seară înainte de fierbere preparăm următoarele :

·       Fierbem 50 g de mei în 150 g de apă , lăsăm la un loc rece până dimineață
·       Curățăm vinetele și o tăiem în pătrățele mici ( 196 g ) . Presărăm vinetele cu 4 g de sare afumată , turnăm peste 2 g de ulei de nucă de cocos ( aici ) , le amestecăm și le prăjim în 2 g de ulei de nucă de cocos . După ce se răcește , îl punem într-un bol cu capac și-l punem în frigider .
·       Tăiem cotorul de varză . Fierbem 1,5 l de apă sărată , dăm pe foc mic și punem varza în ea . Lăsăm câteva minute să se fiarbă și dăm jos foile din exterior . Lăsăm varza să se răcească . O să avem nevoie de 12 foi din mijloc , îi punem în frigider . Restul de varză poate fi tăiată în fâșii și amestecată cu varza murată .
·       Curățăm o ceapă mai mare ( 147 g ) și o călim în 3 linguri de apă . O presărăm cu o linguriță de boia afumată , un vârf de cuțit de chili ( opțional ) și 1 g de sare himalaya ( aici ) . După ce se răcește , o punem în frigider .


În ziua preparării punem într-un bol :

·       Meiul fiert
·       Ceapa călită
·       Vinetele prăjite
·       4 căței de usturoi presați
·       Un praf de amestec condimente pentru chiftele ( aici )
·       25 g de fulgi de semințe de in
·       20 g de ulei de nucă de cocos ( aici )


Amestecăm ingredientele , punem pe foile de varză și le rulăm .
Avem nevoie de încă 500 g de varză murată .
Punem într-un bol 250 g de varză murată , așezăm peste sarmalele și le învelim cu încă 250 g de varză murată .
Îl presărăm cu boia și turnăm peste apă , astfel încât să-l acopere .
După ce se fierbe , punem pe foc mic și-l fierbem 1,5 ore .
Le scoatem din apă și lăsăm să se răcească .
Înainte de servire , turnăm peste zeamă de lămâie și cremă de cocos condimentat cu usturoi .

Valoare nutrițională pe bucată ( fără sos ) :

Valoare energetică : 82 de calorii
Proteine : 2,3 g
Lipide : 3,2 g
Carbohidrați : 11,5 g

Valoare nutrițională pe 100 g ( fără sos ) :

Valoare energetică : 74 de calorii
Proteine : 2,1 g
Lipide : 2,9 g
Carbohidrați : 10,4 g




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu