miercuri, 21 decembrie 2016

Cozonac unguresc , baigli , Szafi Free vegan , cu mac/nucă ( fără gluten , lapte , ouă , soia , drojdie , zahăr adăugat )





          Ingrediente aluat ( apoximativ 450 g de cozonac ) :

·       125 g de amestec făină Szafi Free express pentru aluaturi nedospite ( aici )
·       20 g de eritrit pudră ( aici )
·       0,5 g sare himalaya ( aici )
·       10 g de oțet de mere sau zeamă de lămâie
·       140 g de apă la temperatura camerei



Ingrediente umplutură :

Pentru cozonac cu nucă :

·       80 g de nucă măcinată
·       40 g eritrit ( aici )
·       10 g de coajă de lămâie
·       Un vârf de cuțit de vanilie măcinată ( aici )
·       5 g de tărâță de psyllium husk ( aici )
·       20 g de gem de caise fără zahăr ( aici )
·       25 g de stafide sau un alt fruct uscat

Pentru cozonac cu mac :

·       80 g de nucă măcinată
·       40 g eritrit ( aici )
·       10 g de coajă de lămâie
·       5 g de tărâță de psyllium husk ( aici )
·       30 g de gem de caise fără zahăr ( aici )
·       20 g de zeamă de portocale
·       25 g de stafide sau un alt fruct uscat


Ungere :

·       10 g de zeamă de portocale


Mod de preparare :

Amestecăm ingredientele lichide , adăugăm sare , îndulcitor , apoi amestecul de făină . Frământăm aluatul aproximativ 2-3 minute ( nu adăugăm făină în plus !! ) .
Lăsăm aluatul 5 minute la odihnă .



Între timp preparăm umplutura : prima dată amestecăm ingredientele uscate , apoi adăugăm și cele lichide .

Întindem aluatul într-o foaie de 20x25 de cm .

Punem umplutura pe aluat , astfel încât să lăsăm liber câte 1,5 cm la marginile foii .
Rulăm cozonacul , îl așezăm pe o tavă tapetată cu hârtie cerată , unsă cu ulei .

Înainte de coacere ungem cozonacul cu zeamă de portocale .


Coacere :

Se coace 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade , îl ungem din nou , apoi se coace încă 22 de minute la 200 de grade .

După ce-l scoatem din cuptor , ungem cozonacul ulei  să fie mai strălucitor .

Înainte să-l feliăm , lăsăm să se răcească .

Se păstrează la temperatura camerei în folie alimentară .



Valoarea nutrițională pe 100 g cu mac :

Valoare energetică : 249,4 kcal
Proteine : 7 g
Lipide : 7,9 g
Carbohidrați : 30 g

Valoarea nutrițională pe 100 g cu nucă :

Valoare energetică : 270 kcal
Proteine : 6 g
Lipide : 13 g
Carbohidrați : 27,6 g




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu