joi, 27 septembrie 2018

Ruladă cu mac și cremă de lămâie (fără gluten, lapte și nivel redus de carbohidrați)

reteta rulada mac fara gluten

Ruladă cu mac și cremă de lămâie fără gluten, lapte și nivel redus de carbohidrați

Ruladă cu mac cu cremă de lămâie cu nivel redus de carbohidrați
Ingrediente pișcot (blat): 

  • 60g mac măcinat
  • 25g de amestec de fibre fără gluten pentru reducerea carbohidraților Szafi Reform (aici)
  • 60g de eritrit (aici)
  • 1g de sare Himalaya roz (aici)
  • 0,5g de bicarbonat de sodiu (aici)
  • 10g de coaja de lămâie bio
  • 4 ouă M
  • 140g de apă la temperatura camerei


Ingrediente cremă:

  • 30g de îndulcitor de 4 ori mai dulce (aici)
  • 8g de gelatină
  • 30g de amestec de făină pentru prăjituri Szafi Reform (aici)
  • zemă de lămâie de la 3 lămâi bio
  • coaja de la 1 lămâie bio (10g)
  • 200g de apă
  • 150g de totu (rețeta aici)


Presărare:

  • 2g mac nemăcinat


Prima dată se prepară crema:
Se încălzesc 50g de apă până la fierbere în care dizolvăm gelatina.
În restul de apă amestecăm făina până la omogenizare, adăugăm îndulcitorul și o îngroșăm la foc mic, amestecând continuu.
După ce se răcește un pic (călâie) se toarnă în turmix împreună cu gelatina, zeama de lămâie, coaja de lămâie și totu și se mixează până devine cremoasă.
Se pune la răcit (până devine tartabilă)

Preparare pișcot (blat)
Căptușim o tavă de 37,5×24,5 cm cu hârtie pentru copt.
Se amestecă ingredientele uscate într-un bol. 
Se pune la mixer oul, sarea, apa, zeama de lămâie și se bate o spumă tare.
Ingredientele uscate se adaugă lingură cu lingură, amestecând cu grijă să nu strivim spuma. Masa obținută se întinde în tavă. 

Coacere:
Blatul se coace la cuptor preîncălzit la 180°C cu foc jos-sus timp de 25 de minute:
În timpul coacerii blatul va crește, dar spre sfârșit va scade înapoi.
Vom obține un blat moale ușor de mulat.
Între timp pregătim un prosop de bucătărie, peste care punem blatul încă cald, îl rulăm, și îl lăsăm să se răcească rulat astfel.

Asamblare:
După răcirea blatului îl derulăm cu grijă și îndepărtam hârtia pentru copt. Verificăm crema dacă este tarabilă, dacă încă curge o punem înapoi la frigider, altfel la rulare se va scurge. Când crema este bună, se întinde peste blat. Păstrăm câteva lingurițe de cremă și pentru ornarea exterioară, și se pune la frigider.
Înainte de servire se taie în 12 felii și se presară cu mac.

Valori nutritive în 100g de ruladă:
Energie: 102,3kcal
Proteine: 9g
Grăsimi: 5,3g
Carbohidrați: 3,8g

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu